Babka orkiszowa z makiem – strucla

image_pdfimage_print

Babka drożdżowa w innym wydaniu bo na mące orkiszowej 🙂 Zdrowsza wersja tradycyjnej babki, ale równie pyszna. U mnie szybko poszła i nikt nie zauważył, że jest na innej mące 😀 😉 Do tej babki-strucli dodałam mak z bakaliami – taki gotowy z puszki, dodałam jedynie dwa ubite białka do niego. Babka jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się jako Wielkanocne ciasto czy też jako słodkie śniadanie z kawą 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka orkiszowa typ 450 – 550g
  • cukier 120g (może być trzcinowy)
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • pół kostki drożdży – 50g
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • mak ok. 400g
  • dwa białka do maku

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami mąki i dodajemy  ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do jajek dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy i chwilę ubijamy.

Wyrośnięte drożdże i jajka wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy mak. Ubijamy dwa białka na sztywno i łączymy z makiem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy i rozsmarowuję przygotowany mak (połowę). Ciasto zawijam w rulon.

Ciasto możemy upiec w postaci strucli – podłużnej, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki na babkę.

Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy mlekiem lub jajkiem. Pieczemy ok. 50 min. w 1800C funkcja góra/dół (do suchego patyczka). Gotową babkę dekorujemy wg uznania – u mnie lukier i kolorowa posypka.

 

 

Smacznego 🙂