Babka herbaciana

image_pdfimage_print

Babka herbaciana z lekką nutą imbiru i pomarańczy. Pyszna, aromatyczna, sycąca, i oczywiście prosta w przygotowaniu. Idealna na świąteczne dni, ale również na leniwe niedzielne popołudnia spędzone przy kawie czy herbacie 🙂

Składniki:

  • 250g mąki (pszenna lub orkiszowa typ 500 – u mnie orkiszowa)
  • szklana mocnej herbaty (250ml)
  • 80g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 100g cukru (może być brązowy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody (jak ktoś nie lubi to dodaje więcej proszku do pieczenia)
  • łyżeczka imbiru (u mnie świeżo starty)
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy (pomarańczę należy dobrze wyszorować)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki parzymy, zalewamy herbatą i stawiamy na gaz. Gotujemy ok 10 min. a następnie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem kilka minut, dodajemy żółtka i ponownie ucieramy. Dodajemy imbir, skórkę z pomarańczy i stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem miksujemy aż dodamy całą mąkę. Ciasto wyjdzie suche, sypkie, ale tam ma być 🙂 Dodajemy zimną herbatę odlaną z rodzynek i miksujemy, ciasto zacznie rzednąć. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nie musi to być typowa forma na babkę, może być również keksówka wyłożona papierem lub wysmarowana. Ciasto wyrównujemy dłonią (ponieważ ciasto nie jest lejące tylko dłonią można je przekładać). Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 1800C, funkcja góra/dół.

SMACZNEGO 🙂

 

Uwagi:

Po ok. 45 minutach możemy sprawdzać patyczkiem czy babka już jest upieczona. Suchy patyczek to babka gotowa a wilgotny oznacza, że trzeba jeszcze dopiec.