Babka jogurtowa z borówkami

image_pdfimage_print

Zbiory borówki zaowocowały szybkim ciastem jogurtowym 😉 Kilka minut i pyszne ciasto piecze się a potem zajada się nim cała rodzina 🙂 Łatwo, szybko, smacznie, do kawy idealnie 🙂 Zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 300G mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 170ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki borówek (opcjonalnie – tyle, żeby zakryły górę ciasta)

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ok. 3 minut aż zrobią się puszyste. Ciągle miksując dodajemy olej, następnie na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie i jogurt. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie keksówka o wymiarach 30/11cm). Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami lekko oprószonymi mąką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w 1700C, funkcja góra/dół (do suchego patyczka). Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem 🙂

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.