Babka jogurtowo-cytrynowa z wersją dla cukrzyków

image_pdfimage_print

Składniki:

 

Wersja normalna
Wersja dla cukrzyków
  • 170 ml jogurtu naturalnego lub smakowego
  • 170 ml jogurtu naturalnego (sprawdzamy skład)
  • 300 g mąki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 450 (do wypieków)
  • 3 jajka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • wanilia
  • sok i skórka z jednej cytryny lub olejek cytrynowy
  • sok i skórka z jednej cytryny lub olejek cytrynowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki oleju

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ok. 3 minut (lub z ksylitolem i wanilią). Ciągle miksując dodajemy olej, następnie na zmianę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie (lub mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia) i jogurt. 

Na koniec dajemy sok i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy i mieszamy. 

Wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką keksówki. Pieczemy w 160 stopniach ok godziny – do suchego patyczka. W wersji dla diabetyków wylewamy na papier lub do foremki wysmarowanej tłuszczem i mąką orkiszową.

Po ostygnięciu dekorujemy babkę wg uznania 🙂

SMACZNEGO 🙂

Uwagi: Wersja dla cukrzyków nie odbiega smakiem od wersji normalnej, jest słodka, aromatyczna i równie pięknie wygląda. Ciasto troszkę mniej wyrasta na mące orkiszowej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.