Babka wielkanocna

image_pdfimage_print

Przedstawiam Wam kochani przepis, jak wykonać pyszną babkę wielkanocną. Przepis bardzo prosty, żadnych wyszukanych składników a smak rewelacyjny. Babka znika szybko 🙂 cudowna do popołudniowej kawki 🙂 porcja jest na dużą formę do babek, ale nie martwcie się, jak zostanie ciasto to możemy nałożyć je do foremek na muffinki i upiec sobie małe babeczki 🙂 Ja tak robię. Wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki a resztę do papilotek na muffinki 🙂 Poniżej napiszę jak to wszystko piec. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny

WYKONANIE:

Masło wyjmujemy z lodówki na około godzinkę, żeby się ogrzało. Wkładamy do miski i wsypujemy cukier. Ucieramy ok. 10 minut a po tym czasie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, olej, ocet i sok z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto do 2/3 wysokości i wkładamy do piekarnika. Pieczemy  w 1900C, funkcja góra/dół przez ok. 1 godz,  (do suchego patyczka).

Jeśli ciasto nam zostało to możemy je nalać do blaszki na muffinki. Mi wychodzi z tej porcji duża babka i 10 średnich muffinek. Muffinki piekę w tym samym czasie co babkę tylko o połowę krócej, ok. 30 minut.

Gotową babkę możemy udekorować lukrem.

 

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.