Babka z majonezem

image_pdfimage_print
SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jeden cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • olejek cytrynowy (ja daje skórkę utartą z jednej cytryny i wyciśniety z niej sok)
  • 3 łyżki majonezu.

WYKONANIE:

Białka ubijamy z cukrem na pianę ( ok 5 min)

Dodajemy żółtka i ubijamy na najniższych obrotach miksera. 

Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.

 

Mieszamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz majonez i ponownie mieszany. 

Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki lub na papier do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 45 min. Gotowe, przestudzone ciasto polewamy polewą.

Ciasto można zrobić w formie zebry. Dzielimy gotowe ciasto na pół i do jednej części dajemy 2 lub 3 łyżeczki kakao. 

Mieszamy i na przemian zaczynając od jasnego wlewamy po łyżce na środek blaszki. Kończymy również jasnym kolorem.   

Kolejna wersja tego ciastka to „Piegusek”. Do ciasta wsypujemy 3-4 łyżki maku.


 


Moja rada:
Stopień u pieczenia ciastka sprawdzamy patyczkiem, wykałaczką.
Suchy patyczak ciasto upieczone.
Jak jeszcze mokry, to dopiekamy i sprawdzamy po 10 minutach. Gotowe ciasto polewamy polewą.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.