Bananowy chlebek

image_pdfimage_print

SKŁADNIKI:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody (łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju (lub 75g roztopionego przestudzonego masła)
  • bakalie, czekolada

WYKONANIE:

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, jajka, olej (masło) i chwilę miksujemy.

Dodajemy mąkę z sodą (sodą i proszkiem) i miksujemy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy. Bakalie można dodać do jednej części ciasta. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem keksówki a do reszty dajemy bakalie, mieszamy i wylewamy do drugiej keksówki. Tą porcję ciasta dzielę na dwie keksówki.

Przez środek ciasta przejeżdżam łyżką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. godziny w 175oC lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.