Batony musli

image_pdfimage_print

Domowe batoniki musli 馃構 Cena i wielko艣膰 tych sklepowych zwali艂a mnie z n贸g a ich sk艂ad wcale nie by艂 taki fantastyczny 馃槂 wi臋c postanowi艂am zrobi膰 swoje ze sk艂adem znacznie bogatszym ni偶 te w sklepie. W sam raz na zjazd, do szko艂y, do pracy, do kawy 馃槂. Dzi臋ki temu, 偶e robi臋 je sama, dodaje to co chc臋. Sk艂ad tych jest naprawd臋 bogaty. Zapraszam:

Sk艂adniki:

  • p艂atki osianie – 1,5 szklanki
  • otr臋by 偶ytnie – 0,5 szklanki
  • 15 suszonych 艣liwek (mog膮 by膰 morele)
  • 15 suszonych daktyli (te mocno suche wcze艣niej zalewamy na jakie艣 3 minuty wrz膮tkiem i odcedzamy)
  • ma艂a paczka rodzynek (150g)
  • 5 艂y偶ek wi贸rek kokosowych
  • 2 艂y偶ki ziarenek s艂onecznika
  • 3/4 szklanki ziarenek dyni
  • 1 艂y偶ka czarnuszki
  • 3 艂y偶ki ziaren lnu
  • szklanka miodu p艂ynnego
  • 4 艂y偶ki mas艂a orzechowego (ja u偶ywam tego w 100% z orzech贸w – bez dodatk贸w)
  • 5 艂y偶ek oleju kokosowego (ja mia艂am p艂ynny akurat je艣li jest w postaci sta艂ej do jedna wi臋ksza 艂y偶ka)
  • p贸艂 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 64%)

WYKONANIE:

艢liwki i daktyle kroimy w kostk臋. Pestki s艂onecznika i dyni pra偶ymy na suchej patelni. Do miski wsypujemy p艂atki owsiane, otr臋by 偶ytnie, pokrojone 艣liwki daktyle, rodzynki, wi贸rki kokosowe, upra偶one ziarenka s艂onecznika i dyni, czarnuszk臋 oraz len. Wszystko mieszamy. Do garnka wlewamy mi贸d, olej kokosowy oraz mas艂o orzechowe. Delikatnie podgrzewamy do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Wlewamy do miski z such膮 mieszank膮 i mieszamy – mo偶emy wyrobi膰 d艂oni膮. Mas臋 wyk艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem i rozgniatamy mokr膮 d艂oni膮 na grubo艣膰 ok 1cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 1800C. Po upieczeniu nasze musli jest mi臋kkie, po wystudzeniu robi si臋 zwarte i mo偶emy je pokroi膰. Polewamy czekolad膮 rozpuszczon膮 w k膮pieli wodnej.

SMACZNEGO