biszkopciki

image_pdfimage_print

Domowe biszkopciki podbiły serca i podniebienia moich dzieci. Przygotowując je, mam pewność, że nie ma tam żadnych polepszaczy i innych nieznanych mi produktów a w tych sklepowych „dobrych” zawsze coś jest dziwnego napisanego 😉😬🤔 Składniki moich biszkopcików są proste i dostępne w każdym domu, robi je się bardzo szybko i równie szybko znikają 🙂 😉 Zapraszam

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Biała oddzielamy od żółtek. Do suchej miski (najlepiej szklanej lub metalowej) wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy ok 3-4 minut, dodajemy żółtka i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy trochę końcówkę i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem. Jeśli nie mamy worka to nakładamy łyżeczką. Pieczemy w 1800C przez ok. 15 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy a stygną bardzo szybko. Ciasto spokojnie możemy rozłożyć na dwie blachy (zależy jakiej wielkości robimy) i piec oddzielnie. Nic im się nie dzieje gdy czekają na swoje pieczenie 🙂 😉

SMACZNEGO 🙂