Carpaccio z buraków

image_pdfimage_print

Carpaccio – tradycyjne danie kuchni włoskiej, które przygotowywane jest zazwyczaj z surowej wołowiny. Ja jednak chcę wam przedstawić znacznie łatwiejszą i tańszą wersję, ale kolorystycznie bardzo podobną do oryginalnej 😉 Carpaccio z buraków, pyszna i dość szybka w przygotowaniu przekąska, która już swoim wyglądem zachęca do jedzenia. Do tego rukola, mozzarella i sos – coś wspaniałego. Tego trzeba spróbować. Zapraszam do zapoznania się jak przygotować carpaccio z buraków a jest to naprawdę proste.

SKŁADNIKI:

  • pół opakowania rukoli
  • 3 średnie buraki
  • opakowanie sera mozzarella
  • garść pestek słonecznika lub dyni

SOS:

  • 2 duże łyżki octu balsamicznego
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżki miodu płynnego
  • łyżka soku z cytryny
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Buraki gotujemy w skórkach aż się ugotują (czyli aż da się je przekłuć wykałaczką), studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rukolę rozkładamy na talerzu, układamy buraczki, pokrojony ser mozzarella i posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy aż się połączą. Polewamy nasze carpaccio i jak damy rade to chwilę czekamy żeby składniki się przeżarły lub wcinamy od razu 😉 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

UWAGI: Zamiast gotować buraczki można je upiec. Polewamy je oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok półtorej godziny. Pieczemy w łupince. Możemy również użyć gotowych buraczków z marketu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.