Chałwa

image_pdfimage_print

Chałwa – dość tłusta słodycz, ale robiona w domowych warunkach jest najlepsza 🙂 Patrząc na składy tych dostępnych w sklepie zastanawiam się co oznaczają pewne składniki, czym są? A tak naprawdę chałwa to dwa składniki. Ta najpopularniejsza to nasiona sezamu i mód. I taką też ja robię. Można robić z wielu nasion oleistych chałwę, ale ja zaczynam od podstawowej. A z przygotowanej już chałwy możemy robić trufle chałwowe 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • nasiona sezamu – 250g
  • miód – 1/2 szklanki

WYKONANIE:

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Musimy je ciągle mieszać, żeby nam się nie przypaliły bo będą gorzkie.  Gdy lekko nam się zezłocą, przesypujemy je do pojemnika, żeby ostygły. Po przestudzeniu wsypujemy je do blendera i miksujemy aż zacznie wydzielać się olej. Powstanie pasta sezamowa. Wtedy dodajemy miód, ale nie cały, na początek wlejmy 2/3 tego co mamy. Miksujemy z miodem i próbujemy. Jeśli chcemy słodszą chałwę to dodajemy resztę miodu. Ja przeważnie daję cały co mam przygotowany 😉 Tak przygotowaną chałwę przekładamy do salaterki i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min żeby ładnie nam zastygła. Po tym czasie możemy już się delektować naszą chałwą lub przygotować z niej trufle. Wystarczy uformować kuleczki i obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, kolorowej posypce itp. Możemy również wzbogacić naszą chałwę o ulubione bakalie. Wtedy zanim włożymy ją do lodówki dodajemy bakalie i ręcznie wgniatamy.

 

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.