Chili con carne z ryżem

image_pdfimage_print

Pyszne danie obiadowe z wołowiną, ryżem, warzywami…  Sycące i nie czuć po nim ciężaru na żołądku 🙂 Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis pochodzi od niezawodnej Pani Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. 

SKŁADNIKI:

  • jedna średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • puszka fasolki czerwonej konserwowej
  • mała puszka kukurydzy
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • jedna papryka czerwona
  • jeden pomidor
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła (u mnie bazylia, oregano, majeranek, tymianek – po 1 łyżeczce)
  • mielona wołowina – 300g
  • ryż brązowy – 200g

WYKONANIE:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.

Dodajemy mięso i podsmażamy ok. 10 min. a następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy. Wszystko dusimy ok. 10 min.

Następnie dodajemy paprykę, fasolkę, kukurydzę i ulubione zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut.

 Ostatni etap to dodanie ryżu, wymieszanie wszystkiego i doprawienie do smaku. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i ponownie dusimy na małym ogniu kilka minut, żeby smaki przeszły sobą.

SMACZNEGO 🙂