Chleb pszenno-orkiszowy

 

Od dłuższego czasu piekę chlebek sama i tym razem powstał chleb pszenno-orkiszowy. Trudno mi powiedzieć, który smakuje mi najlepiej 🙂 Zapraszam do pieczenia chlebów w domu i rozsmakowania się w niech.

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 300g wody
  • 30g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione ziarna (u mnie 2 łyżki lnu w ziarnach i 2 łyżki sezamu)

WYKONANIE:

Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli oraz ziarna. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy lekko wodę i dodajemy drożdże oraz cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Na koniec dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na stolnicy ok 10min. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min. Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Przekładamy je do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Górę smarujemy wodą i posypujemy ziarnami. Moja blaszka ma 31/12cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut funkcja góra/dół. Wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć pod ściereczką.

 

SMACZNEGO 🙂