Chleb żytnio-orkiszowy

image_pdfimage_print

Prezentuję Wam przepis na chyba mój ulubiony chleb jaki przyszło mi robić w czasach kwarantanny 🙂 😁 Teraz najczęściej wykonuję właśnie ten chlebek. Jest to porcja na dużą keksówkę, więc starcza mi on na 2-3 dni. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 220g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki pszennej do zaczynu
  • 420ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 30g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • ulubione ziarna

WYKONANIE:

Do ciepłej wody dajemy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki (orkiszową i żytnią) sól i mieszamy. Możemy dodać również dwie łyżki lnu, sezamu, czarnuszki troszkę. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Na koniec dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na stolnicy ok 10min. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45min. Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Przekładamy je do foremki keksowej (moja ma 35cm na 11cm- – z mniejszej będzie chleb nam uciekał. Jak mamy mniejsze foremki to możemy podzielić chleb na dwa małe bochenki) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami ziarnami. Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 1900C, delikatnie wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy na środkowej półce przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy, stawiamy go na ruszcie na ok. 15 minut żeby ładnie dopiekł się z każdej strony. 

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.