Ciasteczka owsiane wersja II

image_pdfimage_print

Zapas masła orzechowego i płatków owsianych zachęca mnie do pieczenia tych wspaniałych ciasteczek. Bardzo proste w wykonaniu, wspaniałe do kawy, herbaty, kakao, jako przekąska dla dzieci. Zawsze jest to coś domowego a nie kupczego, wolę podać dziecku takie ciasteczko 🙂 Zapraszam po przepis na ciasteczka owsiane w drugiej odsłonie 🙂

SKŁADNIKI:

  • 100g masła prawdziwego
  • 200g masła orzechowego – tego prawdziwego bez domieszek
  • 200g cukru (brązowy, trzcinowy lub zwykły)
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier z wanilią
  • dowolne bakalie

WYKONANIE:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło orzechowe z masłem prawdziwym, z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią przez kilka minut. Ciągle miksując dodajemy jajka a następnie dosypujemy mąkę i wszystko łączymy ze sobą. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i już ręką wgniatamy je. Możemy dodać ulubione bakalie. W dłoniach formujemy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1700C i pieczemy ok. 20 min. funkcja góra/dół. Po przestudzeniu możemy ciasteczka polać czekoladą 🙂

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.