Pieguski

image_pdfimage_print

Wakacje, dzieci w domu, czas inaczej leci, leniwiej 🙂 Po obiedzie coś słodkiego by się zjadło 🙂 Przedstawiam przepis na domowe pieguski. Bardzo podobne do ciastek z masłem orzechowym, ale mniejsze i trochę inne proporcje. Również bardzo proste w wykonaniu i równie szybko znikają 😉 Tu znajdziecie na wersję troszkę innych piegusków 🙂

SKŁADNIKI:

  • 200g masła orzechowego (tego prawdziwego, bez dodatków)
  • 150g masła prawdziwego
  • 200g cukru trzcinowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
  • cukier z wanilią
  • 350g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada, rodzynki

WYKONANIE:

Masło wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 min przed przystąpieniem do robienia ciastek. Do miski wkładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz cukier z wanilią. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa zrobi się jaśniejsza. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie mieszamy, dobrze jest ugniatać ręką. Dodajemy pokrojoną czekoladę i rodzynki. Ciasto wykładamy łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczka, na blachę wyłażoną papierem do pieczenia. Ja osobiście biorę ciasto w dłoń i formuję kuleczki, które wykładam na blachę, potem przyciskam dłonią i robię placuszek. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piekę ok. 15 minut funkcja góra/dół. Po wyjęciu ciasteczka twardnieją.

SMACZNEGO 🙂