Ciastko z porzeczkami i bezą

image_pdfimage_print

 

Uwielbiam porzeczki a szczególnie czerwone 🙂 Cały weekend przerabiałam je na soki, dżemy, musy, galaretki… Z resztek postanowiłam upiec jakieś ciastko i wyszło coś wspaniałego. Kwaśne porzeczki i słodka beza 😋 😋 😋 cudowne połączone, do tego kruchy spód. Takie ciastko stało się cudownym zakończeniem tego szalonego, przetworowego weekendu. Zapraszam 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka 300g
  • margaryna 150g
  • 3 żółtka (białka na bezę pójdą)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Nadzienie porzeczkowe:

  • porzeczki czerwone lub czarne ok. 600g (umyte, przebrane i osuszone)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryną i wysypane mąką). Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 190oC funkcja góra/dół.

Gdy spód się podpieka przygotowujemy porzeczki. W pojemniku zasypujemy je mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Zabieramy się za ubijanie bezy.  Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze ubijamy.

Na podpieczony spód wysypujemy porzeczkę a na porzeczkę wykładamy ubite białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150oC i pieczemy całość przez godzinę. Na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg tylko ponownie zmniejszamy temperaturę do ok 90oC. Ciasto wyjmujemy i studzimy w nie zdejmując rantu. Niech wystygnie w blaszce.

SMACZNEGO 🙂