Ciasto czekoladowe ze śliwkami

image_pdfimage_print

Ciasto czekoladowe ze śliwkami zaspokoi podniebienia wszystkich fanów gorzkiej czekolady. Konsystencją i smakiem przypomina brownie, ale śliwki nadają niepowtarzalnego smaku i charakteru. To połączenie jest idealne. Polecam wszystkim, ponieważ wykonanie go jest naprawdę proste a smak jest nieziemski 🙂 Ten kto już je u mnie jadł, ten wie o czym mówię 🙂

Składniki:

  • mąka 200g
  • cukier 170g
  • czekolada gorzka (przynajmniej 64%) 150g
  • mleko 170 ml
  • masło 160g
  • kakao 20g
  • soda oczyszczona – jedna łyżeczka
  • jedno jajko
  • śliwki (ok 12 sztuk)

Wykonanie:

Mleko, masło, cukier, kakao i połamaną czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie dodajemy jajko i mieszamy.

Mąkę łączymy z sodą i wsypujemy do masy.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i układamy połówki śliwek skórką do dołu.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 180oC. Po wystudzeniu ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.

 

Smacznego 🙂

Uwagi: jak dla mnie, ciasto to, jest najlepsze jak „przenocuje” w lodówce, wtedy delikatnie osiada i jest jak brownie. Pyszności 🙂 Polecam 🙂

 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.