Babka drożdżowa

image_pdfimage_print

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag cukru
  • 10 dag drożdży
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 125 g roztopionego masła
  • skórka z cytryny
  • rodzynki
  • kurkuma

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do jajek dodajemy pozostały cukier i chwilę ubijamy.

 

Wyrośnięte drożdże, jajka i pozostałe mleko wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny i rodzynki. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Ja ciasto dzielę i do części nie daję rodzynek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w 1800C ok. 50 min.

 

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.