Ciasto jogurtowe z porzeczkami

image_pdfimage_print

W sezonie owocowym uwielbiam piec ciasta 🙂 Jak już narobię soków i musów porzeczkowych, przychodzi pora na ciasto. Oczywiście jak nie mamy porzeczki to możemy wykorzystać truskawki, jagody, borówki… Ja miałam porzeczki i  z nimi powstało ciasto jogurtowe 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300g porzeczki (lub innych owoców)

WYKONANIE:

Owoce płuczemy i osuszamy. Mąki, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z jogurtem, dodajemy suche składniki i miksujemy, aż wszystko się połączy. Wylewamy masę do wysmarowanej masłem i wysypane mąką tortownicy (ok. 23cm średnicy). Na wierzch wykładamy lekko oprószone mąką owoce. Pieczemy w 1800C przez ok 45 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.