Ciasto walentynkowe

image_pdfimage_print

Walentynki – czas zakochanych, czas prezentów, każdy jakoś stara się w ten dzień wyrazić swoje uczucia. Ja robię to poprzez coś słodkiego. W tym roku wyszedł torcik serduszko dla moich domowych walentynek 🙂 . Jak wykonać taki torcik? Zapraszam po przepis 🙂

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 250ml śmietanki 36%
  • 1/2 mascarpone
  • 1 śmietanfix
  • 1 czerwona galaretka

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 czerwona galaretka

INNE:

  • 1 czerwona galaretka na wierzch
  • sok z pomarańczy lub cytryny do nasączenia biszkoptu
  • biszkopciki kocie języczki do obłożenia ciastka
  • taśma dekoracyjna

WYKONANIE:

Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy do miski szklanej. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Dokładnie ubijamy przez kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy stopniowo przesianą mąkę i dokładnie  mieszamy. Gotową masę biszkoptową przelewamy do foremki serduszkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Jak nie mamy serduszka to do zwykłej tortownicy przelewamy i po upieczeniu możemy wyciąć serduszko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu biszkopt przekładamy na tacę na ktorej będziemy przygotowywać torcik.

MASA ŚMIETANOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody i odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z fixem i dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy wolną stróżką dobrze wystudzoną galaretkę i ubijamy mikserem. Około 6 łyżek masy przekładamy do worka cukierniczego a resztę masy wykładamy na nasączony sokiem z cytryny lub pomarańczy biszkopt. W biszkopcikach kocie języczki odcinamy kawałek ciasteczka – w zależności od tego jak wysoki chcemy mieć torcik, ja odcinam ok. 1 cm. Biszkopciki smarujemy masą z rękawa i obkładam tort na około. Resztę masy wyciskamy na brzegi tortu do uszczelnienia biszkoptów. Całość obwiązujemy taśmą dekoracyjną dla usztywnienia i wkładamy  do lodówki.

PIANKA:

Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody i odstawiamy do ostudzenia. Mleko skondensowane przelewamy do salaterki i ubijamy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż się dobrze spieni (ok. 3 minut ubijamy). Do ubitego mleka powoli wlewamy dobrze wystudzoną galaretkę i ubijamy chwilę na najwyższych obrotach. Gotową masę przekładamy na nasz torcik. Pianka dość szybko tężeje. Całość chowamy do lodówki na ok. godzinę żeby masy nam dobrze stężały.

Ostatnią galaretkę również rozpuszczamy w 250ml wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do stężenia a następnie kroimy w kwadraciki. Pokrojoną galaretką posypujemy wierzch tortu i możemy całość udekorować kwiatami.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.