Cukinia faszerowana

image_pdfimage_print

Sezon na cukinię rozpoczęty więc wykorzystuję go na maksa. Cukinia na śniadanie w postaci placuszków, na obiad jako zupa i drugie danie, na deser w postaci piernika a na kolacje jako dodatek do kanapek w postaci keczupu.  Coś wspaniałego. Trudno mi stwierdzić, które z tych dań jest najlepsze 😉 Na obiad proponuję faszerowaną cukinię 🙂 po porostu pyszne to jest. Zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • cukinia – 2 średnie sztuki
  • mięso mielone – 400g
  • 4 pomidorki
  • 3 większe pieczarki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ser żółty – 200g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Cukinię myjemy i kroimy na kilka kawałków o wysokości ok 5-6 cm. Wydrążamy środki, ale nie na wylot. Zostawiamy na dnie podstawę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy na oleju kilka minut. Dodajemy pokrojoną cebulkę i dusimy pod przykryciem ok 7min. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, suszone pomidory, pieczarki oraz przeciskamy czosnek przez praskę. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 15min. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie dodajemy połowę utartego sera żółtego i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy  w 1900C, funkcja góra/dół przez ok 30 min (aż cukinia będzie miękka – można sprawdzić to patyczkiem nakłuwając ją, jeśli patyczek wchodzi gładko to cukinia jest upieczona). Pod koniec pieczenia cukinię posypujemy resztą sera żółtego i wyjmujemy z piekarnika gdy się ser roztopi.

Podajemy z czym chcemy 😉 u mnie młode ziemniaczki z koperkiem i sałatka z sałaty lodowej, pomidora, obórka, cebuli słodkiej a sosik to łyżeczka kucharka, pół łyżeczki cukru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, łyżeczka koperku, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i polewamy sałatę.

SMACZNEGO 🙂