Dorsz w pomidorach

image_pdfimage_print

Czas na rybę 🙂 Lubię ryby. Dzięki Dobry Dietetyk Arleta Mazurek poznałam kilka super przepisów. Jak zawsze wszystko jest proste w wykonaniu, składniki są dostępne no i oczywiście dużą zaletą jest szybkość wykonania 🙂 Jednoczesne pieczenie ryby i ziemniaczków skraca nam czas przygotowania 🙂 Zapraszam i życzę smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza – 300g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • 3 pomidory
  • tymianek – 2 łyżeczki
  • ziemniaki – 4 duże sztuki
  • zioła włoskie lub prowansalskie
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki

WYKONANIE:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka minut i dodajemy pieprz oraz tymianek. Przykrywamy patelnię i dusimy 5-7 min. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pomidorami. Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy w 1800C przez ok. 35 min. funkcja góra/dół.

Ziemniaki obieramy i gotujemy od momentu zagotowania 10min. Odcedzamy i kroimy w półksiężyce. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika razem z rybą i pieczemy tak jak rybę. Danie podajemy z ulubioną surówką/sałatką – u mnie jest to sałatka z przepisu kurczak zapiekany z ananasem.

SMACZNEGO 🙂