Drożdżowe róże z makiem

image_pdfimage_print

Od jakiegoś czasu stała mi puszka z makiem i czekała na swoje przeznaczenie 🤣😂🤣😂 W końcu nadszedł na nią czas i powstały makowe pyszności. W pierwszej wersji powstały Drożdżowe róże z makiem. Troszkę zabawy, ale efekt jest zachwycający i zachęca do szybkiego pochłaniania drożdżowych różyczek 🙂 Przygotowanie samego ciasta jest bardzo proste, zabawa jest przy formowaniu róży, ale wystarczy w odpowiednią stronę zakręcić i wychodzi piękny kwiat 🌹 🙂 Zapraszam

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • puszka maku

WYKONANIE:

Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy  do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z jajkiem. Do reszty mąki dodajemy sól, jajko z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy szklanką okręgi jak na pierogi. Układamy 5 okręgów zahaczając jeden o drugi – tak jak na zdjęciu.

Rozsmarowujemy mak.

Skręcamy od płatka, który jest „na spodzie”, naciskamy na środku i przekrawamy na dwie róże. Rozchylamy lekko płatki.

Tak przygotowane róże wkładam do foremki na muffinki. Pasuje tu idealnie – ciasto rośnie i zachowuje kształt. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1800C, góra/dół przez ok 30 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

🌹🌹🌹🌹🌹

SMACZNEGO 🙂