Drożdżowe Ślimaczki

image_pdfimage_print

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Dodajemy szklankę mąki i mieszamy. Odstawiamy  do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z jajkiem. Do reszty mąki dodajemy sól, jajko z cukrem i rozczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i i dalej wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu odrywamy kawałek cista i rozwałkowujemy. Smarujemy serem na słodko (można z rodzynkami, żurawiną), makiem, dżemem… Zawijamy w roladę i kroimy na plasterki o grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać kruszonką.

Gotowe ślimaczki pieczemy w 1800C przez ok 30 min.

Moja rada. Żeby ślimaczki były równe, kroimy nitką dentystyczną lub zwykłą.