Faszerowane kotlety mielone

image_pdfimage_print

Kotlety mielone nie zawsze muszą być takie same. Ja lubię faszerowane.

Składniki na kotlety:

  • mięso mielone ok. 1kg
  • 2 jajka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Składniki na farsz:

  • 6-8 oliwek
  • por (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • suszone pomidory (4 łyżki)
  • starty ser żółty (10 dag)

Wykonanie:

Do miski dajemy mięso, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przeciskamy czosnek. Wszystko wyrabiamy. Składniki na farsz siekamy i mieszamy je razem w miseczce. Na dłoń nabieramy porcję mięsa i formujemy placuszek.

Na środek nakładamy farsz.

Zamykamy kotleta i formujemy kulę.

Tak przygotowanego kotleta obtaczamy w bułce tartej.

Gotowe kotlety smażymy na tłuszczu na złoty kolor .

Gotowe kotlety podajemy z tym co lubimy. U mnie wersja z ryżem i sałatką z ogórków na ostro.

Uwagi:

  • kotlety dobrze jest formować mokrymi dłońmi, wystarczy przepłukać dłonie
  • do smażenia preferuję smalec

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.