Róże karnawałowe

image_pdfimage_print

Róże karnawałowe to piękne ciasteczka z ciasta na faworki-chrusty. Są bardzo efektowne a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć okręgi o trzech różnych średnicach (lub 4 czy 5 jak ktoś woli, ja robię z trzech: szklanka, literatka i kieliszek).

Składniki:

  • 500g mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.

Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.

Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i i wykrawamy po trzy okręgi różnej wielkości na jedną różę.

Wszystkie krążki nacinamy. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim, potem ściskamy razem.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone róże posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.