Faworki – chrusty pieczone

image_pdfimage_print

W różnych częściach Polski różnie nazywane. U jednych faworki u drugich chrusty na zapusty. Tak czy inaczej faworki – chrusty są smaczne, szybkie i tradycyjnie robi je się na ostatni wtorek karnawału. Dla tych, którzy starają się jeść zdrowiej, prezentuję wersję faworków-chrustów pieczonych. Taka fit wersja 😉 Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 400g mąki
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka (bez skorupki oczywiście 😉 )
  • 50g śmietany
  • 20ml spirytusu lub octu spirytusowego
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.

Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Jak widać na zdjęciu u mnie prześwitują wzorki ze stolnicy 🙂

Następnie wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta (na zdjęciu widać jak należy to zrobić krok po kroku) .

Faworki-chrusty przekładamy na blachę wyłożoną papierem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C przez 15min funkcja góra/dół.

Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.