Gofry

image_pdfimage_print

Jak zrobić pyszne gofry dla całej rodziny? Oto bardzo prosty przepis, który stosuję już od jakiegoś czasu. Gofry to idealna propozycja na leniwe śniadanie gdy dzieci siedzą w domu. Przygotowanie ich jest bardzo proste, podawać możemy z ulubionymi dodatkami – u mnie to po prostu cukier puder lub dżem 🙂 . Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko, jajka i miksujemy, na koniec wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie. Oczywiście zamiast miksera możemy użyć zwykłej trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy, ponieważ każda ma swój czas pieczenia. U mnie wychodzi ok. 5 min na dwa gofry. Z tej porcji wychodzi mi 12 gofrów – moja kratka ma wymiary 10/10cm. Na jedną porcję wylewam ok. 90-100 ml ciasta. Gotowe gofry podajemy już tak jak chcemy: z cukrem pudrem, z ulubionym dżemem, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną itp.

Uwagi: Możemy również ubić pianę z białek oddzielnie i dodać na koniec delikatnie mieszając łyżką. Wtedy gofry są bardziej chrupiące. Oba sposoby są dobre i gofry wychodzą smaczne.

 

SMACZNEGO 🙂

 

4 komentarze

  1. Polecam białka ubić osobno ,kiedy ciasto będzie gotowe to na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać . Gofry będa bardziej puszyste i chrupiące.

    1. Dokładnie, białka można ubić oddzielnie. Przepis z ubitymi białkami dodam przy najbliższej okazji jak będę je robić. Dzisiaj mi się po porostu już nie chciało 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.