Grzybki ptysiowe

image_pdfimage_print

Moja kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta ptysiowego to grzybki. Ja grzybów nie zbieram bo się nie znam, ale za to mam takie i co najważniejsze są dostępne o każdej porze roku. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 margaryny (125g)
  • 2/3 szklanki wody (200ml)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

WYKONANIE:

W garnku zagotowujemy wodę i margarynę. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Uważajmy żeby się nam nie przypaliło ciasto. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej używamy miksera.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy kapelusz oraz nóżkę na blachę wyłożoną papierem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, 20 min funkcja góra/dół.

Jako masę do grzybków możemy zrobić krem budyniowy lub zrobić masę czekoladową.

  • 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 fixy do śmietany

Śmietankę ubijamy z fixami na sztywno a następnie dodajemy dobrze wystudzoną czekoladę. Masę przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy kapelusiki.

Doczepiamy nóżkę i po zastygnięciu możemy udekorować kapelusze wg uznania. U mnie są maczane w gorzką czekoladę i posypane kolorową posypką.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.