Keks bananowy

image_pdfimage_print

Keks bananowy, szybkie ciasteczko nadziane bakaliami. Jest aromatyczne i wilgotne. Przygotowuję go już od wielu lat i zawsze wychodzi i szybko znika 🙂 Możemy dodawać różne bakalie, w zależności jakie akurat mamy 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 2 tabliczki czekolady (biała, gorzka, mleczna, mieszana)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z wyparzonej pomarańczy lub cytryny
  • 70g wiórek kokosowych
  • bakalie – ok. 1 szklanki (orzechy, rodzynki, morele, śliwki)

WYKONANIE:

Czekoladę siekamy a banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Olej, cukier, jajka i skórkę z pomarańczy lub cytryny ubijamy mikserem ok. 5-7minut. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na koniec dodajemy czekoladę, banany, wiórki kokosowe i inne bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez ok. godzinę – do suchego patyczka. Po ostygnięciu możemy polać polewą.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.