Kieszonka z piersi z kurczaka z mozzarellą

image_pdfimage_print

Pomysłów na zdrowe i smaczne dania obiadowe od  Dobry Dietetyk Arleta Mazurek jest wiele. Jednym z niech jest Kieszonka z piersi z kurczaka z mozzarellą. Jest to danie, które nie wymaga jakoś specjalnych zdolności kulinarnych. Zresztą sami się przekonacie. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • piersi z kurczaka – połówka na dorosłą osobę (reszta składników na pół piersi jest podana)
  • jedna marchewka
  • pół cukinii lub korzeń pietruszki czy selera
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • ser mozzarella – 2-3 plastry do nadziania
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Mięso skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 30 min. Cukinię kroimy w półksiężyce (jeśli nie mamy to pietruszkę lub seler ucieramy na grubej tarce – ja cukinii  nie miałam, ale kiedyś zrobię z cukinią), papryki kroimy w kostkę a marchewkę w plasterki lub ucieramy na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Mięso wyjmujemy z lodówki i nacinamy wzdłuż lub robimy nacięcie nożem jak do nadziewania. Wkładamy mozzarellę i mięso kładziemy między warzywami. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i i pieczemy w 1600C, 30 minut funkcja góra/dół. Upieczone mięso i warzywa podajemy z kaszą kuskus lub z brązowym ryżem. Ja dodatkowo posypałam kiełkami brokuła i rzodkiewki. 

Smacznego 🙂