Kokosanki

image_pdfimage_print

Często zostają mi białka i coś trzeba z nich zrobić. Nie zawsze musi to być beza, mogą to być wspaniałe, kruche kokosanki 🙂 Przepis prosty, standardowo wszędzie podobny, mój akurat pokrywa się z tym, o którym przypomniała mi koleżanka 🙂 Fani kokosa będą zachwyceni a ja uwielbiam wszystko co ma wiórki kokosowe 🙂 😆 😉 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 białka
  • 200g wiórków kokosowych
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru

WYKONANIE:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając. Cukier za pewne nie rozpuści się do końca, ale to nic nie szkodzi, poubijajmy białka z cukrem ok. 5 minut i dodajmy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszajmy przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Powstanie dość gęsta masa kokosowa. Możemy wykładać ją łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wilgotnymi dłońmi. Tak czy inaczej wilgotną dłonią możemy wyrównać nasze kokosanki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 min w 1600C, funkcja góra/dół.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.