Krem z cukinii

image_pdfimage_print

Nie ma to jak sezonowa szybka, smaczna zupka 🙂 Od pewnego czasu cukinia króluje w mojej kuchni, to keczup, placki, piernik, cukinia faszerowana 🙂 Dla każdego coś pysznego 😉 Teraz przyszła pora na krem z cukinii 🙂 Uwielbiam tą zupkę, można podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • średnia cukinia ok 600g
  • marchewka ok 150g
  • jedna cebulka
  • bulion warzywny 2 szklanki (lub po prostu woda a potem dosmaczmy solą i pieprzem)
  • olej kokosowy – 1 łyżka (lub zwykły olej)
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki, pestki dyni, słonecznika

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy – marchewkę w plasterki a cebulę i cukinię w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dajemy marchewkę z cebulką. Dusimy ok 15 min. Pamiętajmy o mieszaniu. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka, dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, wszystko zalewamy bulionem warzywnym lub wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko na gładki krem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Po zmiksowaniu już nie gotujemy. Tak przygotowany krem z cukinii podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

SMACZNEGO 🙂