Krem z pieczonych pomidorów

image_pdfimage_print

Znowu tradycyjna pomidorówka bo na inną zupę z pomidorów nie mam pomysłu? Nic podobnego! Dobry Dietetyk Arleta Mazurek podała mi przepis na wspaniały krem z pieczonych pomidorów 🙂 coś wspaniałego, lekka, pożywna, rozgrzewająca zupka dla fanów pomidorów 🙂

SKŁADNIKI:

  • bulion warzywny – 400ml
  • 1 średnia cebula
  • cukier brązowy – 1/2 łyżeczki
  • kardamon mielony – szczypta
  • 1 średnia marchew
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • pomidory 1kg
  • sól do smaku
  • sól 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżeczki

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 1600C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego 3/4 szklanki soli. Równomiernie rozprowadzamy. Pomidory przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, układamy na blachę skórką do soli. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 30 min w 1600C, góra/dół.

Gorące pomidory zdejmujemy z blachy i odstawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie na dnie dużego garnka rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Pomidory obieramy ze skórki i dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z całym sokiem. Dodajemy pokrojoną marchewkę, kardamon, cynamon oraz cukier.

Całość zalewamy bulionem, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 40min.

Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli wyda nam się za gęsty to dolewamy trochę wody. Wszystko doprawiamy do smaku. Gotowy krem podajemy z wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO 🙂