Kruche babeczki

image_pdfimage_print

Uwielbiam robić kruche babeczki w formie tradycyjnej, ale teraz ze względu na Wielkanoc, zrobiłam w formie koszyczków. Cieszą oko wyglądem a podniebienie smakiem. Coś tradycyjnego w innej formie. Można poprosić dzieci o pomoc w dekorowaniu, dzięki czemu kształtują swój kunszt małego artysty. Troszkę zabawy a potem czysta przyjemność z konsumowania wspólnie zrobionych koszyczków-babeczek 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 400g
  • masło – 200g
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie  2 łyżki kwaśniej śmietany

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i łączymy z masłem poprzez siekanie lub utarcie masła na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier puder i łączymy, następnie dodajemy żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto.

Gdyby źle się zagniatało to możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dużą szklanką okręgi. Wkładamy je do formy na muffiny i ugniatamy, żeby dokładnie przylegało do brzegów.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min w 1800C funkcja góra/dół. Pamiętajmy, że do koszyka trzeba dorobić rączkę. Rozwałkowujemy resztki ciasta i radełkiem kroimy paseczki około 8 na 0,8 cm. Układamy na blachę i pieczemy ok 12min w 1800C funkcja góra/dół.

Do koszyczków-babeczek robimy ulubioną masę i dekorujemy wg uznania. Ja ubiłam śmietanę 30% z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. Masę nakładałam szprycą. Do dekoracji użyłam galaretki, jajka czekoladowe i kolorową posypkę. Można również zrobić krem budyniowy

 

SMACZNEGO 🙂