Kruche ciasteczka budyniowe z dżemem

image_pdfimage_print

Jestem wielką fanką kruchych ciasteczek. Uwielbiam je robić na różne sposoby i uwielbiam je jeść 😉 . Zaletą tych ciasteczek jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale i prostota i szybkość ich wykonania. Co prawda trzeba się trochę nagimnastykować przy wyciskaniu ich z rękawa, ale równie dobrze – dla tych bardziej leniwych – można robić kuleczki jak na kluski śląskie. Ja jednak lubię się bawić 🙂 Zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 200g masła prawdziwego
  • 5 żółtek
  • 75g cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża łyżka śmietany – 12% lub 18%
  • ulubiony dżem, marmolada

WYKONANIE:

Masło wyjmujemy z lodówki, żeby było miękkie. Wkładamy je do miski, wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i ucieramy ok 5-7 minut. Mąkę łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia i wsypujemy po łyżce do masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany i dokładnie miksujemy. Gotową masę nakładamy do mocnego rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.

Wyciskamy gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Musimy użyć do tego trochę siły. Masę wyciskamy tak, żeby wyszła nam gwiazdka, dlatego tylkę trzymamy w jednej pozycji, nie odrywamy jej praktycznie od papieru, ciasto ma się rozchodzić na boki. Wielkość dobieramy sami, moje ciasteczka mają ok. 3 cm średnicy. Na ciasteczka z worka cukierniczego wyciskam dżem lub marmoladę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C, na ok. 12 minut, funkcja góra/dół. Gotowe szybko stygną i szybko znikają 🙂

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.