Kruche ciasteczka z dżemem

Uwielbiam kruche ciasteczka. Ich maślany smak jest cudowny. Samo kruche ciasto można robić na wiele sposobów i jak dla mnie każdy jaki robiłam jest super. Łatwo je się przyrządza a robienie ciasteczek jest super zabawą dla dzieci. Formowanie kulek czy wycinanie kształtów to świetna zabawa – chociaż potem jest dużo więcej sprzątania 😂😂😂. Lubię wypróbowywać przepisy z pudełek czy opakowań. Są to proste i szybkie ciasteczka. Tak jest i teraz przy „Kruchych ciasteczkach z dżemem”.

 

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • jeden cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • dżem

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozcieramy w dłoniach. Dodajemy żółtka i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dajemy mu 5 min. żeby poleżało. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę palcem – tak jak przy kluskach śląskich. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Dziurki wypełniamy dżemem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 1800C przez 20-25 min, funkcja góra/dół. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i zostawiamy na niej ciasteczka, żeby wystygły.

SMACZNEGO 🙂