Kruche ciasteczka z witrażem

image_pdfimage_print

Kruche ciasteczka z witrażem ucieszą nie jedno oko i niejedno podniebienie. Najbardziej cieszą się dzieci. Ciasteczka te wspaniale prezentują się jako ozdoba choinkowa. Nadają się do kawy, herbaty, mleka czy nawet na skromny upominek I jak widać – są piękne. Wykonanie ich jest bardzo proste i szybkie.

Składniki:

  • 400g mąki
  • 200g margaryny
  • 170g cukru pudru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukierki – landrynki (ja używam cukiereczków Mini)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i siekamy z margaryną.

Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. 

Następnie wbijamy dwa jajka i zagniatamy ciasto.

Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy dowolne kształty i pamiętamy o zrobieniu dziurek na cukierki.

Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem i w dziurki wkładamy cukierki.

Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, góra/dół przez ok. 10-12 minut. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na papierze do całkowitego wystygnięcia (chodzi o to, żeby cukierki stężały i nie zostały nam na papierze tylko w ciastku).

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.