Kurczak miodowo-imbirowy

image_pdfimage_print

Kurczak miodowo-imbirowy,  to danie obiadowe, które jest kolejną propozycją od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. Słodko, pikantnie a przede wszystkim zdrowo i smacznie 🙂 A jakby tego było mało, to proste w wykonaniu 🙂

Składniki:

  • imbir świeży tarty – 3 łyżki
  • filet z kurczaka – ok. 500g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • łyżeczka miodu
  • pieprz czarny mielony – pół łyżeczki
  • przyprawa do drobiu – 3 łyżki
  • sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Mód mieszamy z sokiem z pomarańczy, oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka, imbirem i pieprzem.

Piersi z kurczaka kroję wzdłuż na połówki i lekko rozbijam.

Tak przygotowane mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę (lub dłużej).

Po tym czasie przekładam filety do torebki do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 min w 1700C funkcja gór/dół.

Tak przygotowanego kurczaka podaję z brązowym ryżem i ulubioną surówką. U mnie surówka to kapusta pekińska, ogórek, papryka, pomidor, cebula. Wszystko kroję I wkładam do salaterki. Do sosu używam 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę), 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki cukru brązowego, pół łyżeczki przyprawy typu kucharek, 3 łyżeczki koperku, trzy łyżki wody, dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki na sosik umieszczam w słoiczku i energicznie potrząsam. Polewam surówkę ok. 15 minut przed podaniem. Do gotowego dania dołożyłam świeże, domowe kiełki. 

SMACZNEGO 🙂