Kurczak z ryżem i warzywami (wersja2)

image_pdfimage_print

Chyba każdy rodzic chce, żeby jego dzieci zdrowo jadły. Kurczak z ryżem i warzywami świetnie tu się sprawdzi. Jest nie tylko zdrowo, kolorowo, ale i pysznie i do tego szybko 🙂 Jest to kolejna propozycja od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek 🙂
Składniki:
  • ryż 250g
  • pół piersi z kurczaka
  • warzywa mrożone z przyprawą
  • sól, pieprz
  • bazylia-jedna łyżeczka
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ryż gotujemy wg przepisu ( tylko nie rozgotowujemy, lepiej niech będzie niedogotowany). Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka.

 

Do podsmażonej piersi wrzucamy warzywa i dusimy aż będą miękkie.

Na koniec wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy przyprawę z warzyw oraz bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 5 min, żeby smaki przeszły sobą.

SMACZNEGO 🙂

Uwagi:

Porcja ta wystarcza na 5-osobową rodzinę.

Inna wersja kurczaka z ryżem i warzywami 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.