Kurczak z ryżem i warzywami

image_pdfimage_print

Kurczak z ryżem i warzywami to idealne danie obiadowe „jednogarnkowe” (jednopatelniowe) dla całej rodziny. Smakuje dzieciom i dorosłym. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego kolorowe 🙂

Składniki:

  • jedna umyta i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • puszka kukurydzy
  • kolorowa papryka
  • winogron
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś z kurczaka smażymy na oleju dodając soli i pieprzu.

Do usmażonej piersi dodajemy paprykę i chwilę dusimy (ok. 7 minut).

Następnie dodajemy ugotowany ryż i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dosmaczamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy winogron i mieszamy.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.