Marynowany filet z kurczaka

image_pdfimage_print

Marynowany filet z kurczaka w sosie jogurtowym z curry podawany z warzywami i ryżem to propozycja na przepyszny obiad. Mięso z kurczaka wychodzi soczyste, jogurt nadaje wspaniałego smaku, przygotowanie jest bardzo proste a do tego całość jest w wersji fit 🙂 Danie pochodzi ze skarbnicy przepisów Dobry Dietetyk Arleta Mazurek Polecam i zapraszam 🙂

Składniki:

  • filet z kurczaka (cały)
  • czosnek – 3 ząbki
  • groszek zielony – 4-5 łyżek (mrożony lub świeży)
  • jogurt naturalny 2% – 150g
  • jedna marchewka
  • jeden średni por
  • seler korzeniowy
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2  łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • ryż brązowy

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z curry, szczyptą pieprzu, sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Tak przygotowaną marynatą zalewamy umyte i osuszone mięso i pozostawiamy na przynajmniej dwie godziny.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku razem z całą marynatą w 1800C przez 35-40 min funkcja góra/dół.

Warzywa kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy je na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Mięso układamy na warzywach i posypujemy świeżą kolendrą lub bazylią. Podajemy z brązowym ryżem.

Smacznego 🙂