Muffinki dyniowe

image_pdfimage_print

Uwielbiam robić różnego rodzaju babeczki-muffinki, ponieważ dają szerokie pole możliwości. Można kombinować na różne sposoby i tak oto tym razem powstały babeczki dyniowe z nutką korzenną. Tak na szybko, żeby coś na słodko w domu było 🙂 i tak żeby było prosto i smacznie. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka – 400g
  • cukier trzcinowy (lub zwykły) 130g
  • 4 jajka
  • 300g pulpy dyniowej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (robimy sami lub dajemy przyprawę do piernika)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju

WYKONANIE:

Do naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem przez chwilę. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną na przemian z pulpą dyniową i olejem.  Wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Nakładamy do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800 przez 20-25min.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.