Muffinki jogurtowo – cytrynowe

image_pdfimage_print

Szybkie ciastko dla niespodziewanych gości? Muffinki będą idealne. Proste, nieskomplikowane, nie wymagające myślenia 😉 Ten przepis to klasyk, który wychodzi zawsze 🙂

Składniki:

  • mąka – 250g
  • cukier – 150 g (może być trzcinowy)
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny

Wykonanie:

Do jednej miski dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dwa jajka oraz jogurt. Wszystko chwilę miksujemy lub mieszamy łyżką.

Następnie wlewamy olej oraz sok z cytryny ze skórką. Wszystko łączymy ze sobą.

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffinki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w 1800C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu muffinki studzimy. Możemy je ozdobić dodatkowo lukrem.

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.