Muffinki miodowe

image_pdfimage_print

Zachciało mi się coś słodkiego do niedzielnej herbatki 🙂 Coś co zrobi się szybko i będzie smakowało wszystkim. Szybki przegląd składników podsuną mi pomysł, żebym wypróbowała zrobić muffinki z miodem 🙂 taki mały eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 Stosując podstawowe składniki na muffinki, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam miodu. Wyszło smakowicie, muffinki znikają w tempie zatrważająco szybkim 😆  Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier z wanilią
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 250ml mleka
  • 50g masła

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia i mieszamy. W drugim garnuszku podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim miód i masło. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie do mleka z miodem i masłem wbijamy dwa jajka i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy do suchych składników i mieszamy. Masę przekładamy formy do muffinek z papilotkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok. 25 minut – do suchego patyczka.

 

SMACZNEGO 🙂

Uwagi: masę możemy podzielić na dwie porcje i piec oddzielnie. Nic się z ciastem nie dzieje. Muffinki z drugiego pieczenia wychodzą gładsze 🙂