Muffinki z rabarbarem

image_pdfimage_print

Sezon na rabarbar trwa wiec trzeba coś z niego porobić. Cudownie kwaśny rabarbar przypomina dzieciństwo gdy zrywało się go, maczało w cukier i zajadało… Ilu z nas chciałoby powrócić do tamtych lat? Miło powspominać 🙂 U mnie dzisiaj na dzień dobry powstały szybkie muffinki z rabarbarem 🙂 Cudownie wilgotne i kwaskowate – coś wspaniałego. Zapraszam po przepis 🙂

  • mąka – 250g
  • cukier – 150 g (może być trzcinowy)
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łodyga rabarbaru – ok 150g
  • cukier trzcinowy lub wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Do jednej miski dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dwa jajka oraz jogurt. Wszystko chwilę miksujemy. Następnie wlewamy olej i miksujemy lub mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffinki. Rabarbar kroimy wzdłuż a potem w kostkę. Pokrojony rabarbar posypujemy łyżeczką cukru i wkładamy go w muffinki po kilka sztuk. Wierzch możemy posypać cukrem lub wiórkami kokosowymi.

Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 – 35 min w 1800C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu muffinki studzimy.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.