MURZYNEK

image_pdfimage_print

Murzynek, bardzo proste ciasto do wykonania na każdą okazję lub bez okazji. Bardzo szybko się go przygotowuje, bardzo prosto, bo wszystko mieszamy w jednej misce. Nie wiem co trzeba by było zrobić, żeby to ciasto nie wyszło 🙂 😀 Przepis ten dostałam od osoby z rodziny. Serdecznie zapraszam bo jest przepyszny.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • słoik dżemu 300g – polecam powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy lub wiśniowy

WYKONANIE:

Mąkę , kakao i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, jajka, olej, mleko oraz drzem i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez ok. godzinę. Długość pieczenia zależy od tego do jakiej blaszki przelejemy ciasto. Jeżeli rozlejemy je na dwie keksówki to czas pieczenia będzie krótszy – ok. 45-50 min. Ja piekłam w blaszce o wymiarach 22/22cm i czas mojego pieczenia wyniósł 1 godz. 15 min. Pieczemy do suchego patyczka – bez obaw, ja zaglądałam do ciasta 4 razy żeby sprawdzić czy patyczek jest suchy i ciasto mi nie siadło 🙂 .

Po ostygnięciu możemy polać polewą.

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.