Musztarda z gruszek

image_pdfimage_print

Coś dla odważnych smakoszy, ciekawych nowych smaków. Był keczup z cukinii, przyszedł czas na MUSZTARDĘ Z GRUSZEK GRUSZTARDA króluje i smakuje.

Składniki:

  • 1 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 100 g gorczycy
  • 5 goździków
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180oC przez 20-30 minut (aż gruszki będą miękkie).

Do garnuszka wsypujemy gorczycę, cukier, sól, pieprz, goździki, ziele i liść laurowy. Zalewamy octem.

Stawiamy na gazie i gotujemy przez jakieś 3 minuty, W tym czasie gorczyca wchłonie ocet a przyprawy oddadzą aromat.

Wyjmujemy goździki, ziele i liść. Upieczone gruszki przekładamy do miski i miksujemy. Do gruszek dodajemy 2/3 gorczycy i ponownie miksujemy.

Na koniec dodajemy miód i resztę gorczycy. Wszystko krótko miksujemy, tak żeby pozostało trochę całej gorczycy. Tak przygotowaną musztardę-grusztardę przekładamy do słoiczków. Można pasteryzować (gotujemy ok. 10 minut). Bez pasteryzacji musztarda-grusztarda może stać w lodówce ok. 2 tygodni.

Uwagi: W trakcie miksowania, musztardę możemy sobie dosmaczyć. Jeśli jest nam za mało ostra to dodajemy pieprzu czy nawet tartego chrzanu, dla koloru możemy dosypać kurkumy 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.