Naleśniki z owocami

image_pdfimage_print

Naleśniki z owocami 🙂 trudno im się oprzeć. Wspaniałe na deser i słodki obiad, smakują dużym i małym a owoce możemy dodać takie, jakie lubimy. Ja przygotowuję je na dwa sposoby. Dla dużych robię sos na bazie nalewki truskawkowej a dla małych na bazie soku truskawkowego. Zapraszam.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbite jajka, mleko, wodę i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę (jeśli wydaje nam się ciasto za rzadki to dosypujemy mąki troszkę a jeśli za gęste – dodajemy trochę wody lub mleka). Ciasto może my podzielić na części i dodać do nich kakao lub cynamon. Smażymy na patelni naleśnikowej.

Sos na bazie nalewki:

  • 100 ml nalewki truskawkowej
  • 1łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • owoce: truskawki, banany, jagody, borówki maliny

Nalewkę wlewamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok 5 min żeby sos zgęstniał. Na koniec dodaję owoce: truskawki (świeże), maliny i borówki mrożone. Na naleśniki układam owoce (truskawki i banany), polewam roztopioną czekoladą i składam w „chusteczkę”. Przełożonego naleśnika polewam sosem z owocami. Dekoruję owocami, czekoladą i miętą Coś wspaniałego 😋😋😋

SMACZNEGO 🙂